26. okt 2007

Tutvumine välisministeeriumi tööga







25. oktoobril käisime abiturientidega tutvumas EV Riigikogu ja Välisministeeriumiga. Meile korraldati ka väike ekskursioon riigikogus. Pärast seda vastasid viis riigikogu saadikut meie küsimustele ja saime teada nende seisukohti poliitika kohta. Kell üks suundusime riigikogu kohvikusse lõunasöögile. Peale söömist läksime välisministeeriumi. Kuna Tallinna liiklus on vägagi kaootiline, siis otsustasime väikese jalutuskäigu kasuks.
Läksime siis välisministeeriumi poole. Kui poleks vastavat silti olnud, oleksin mina isiklikult seda pidanud mõneks hotelliks, ühtedest paljudest Tallinnas. Endisest NLKP hoonest on saanud tänapäeva Eestis välisministeerium. Kui NSV liidu ajal seisis uhkelt hoone ees Lenini kuju, siis nüüd ilutseb seal lillepeenar.
Kõigepealt panime üleriided garderoobi. Siis suundusime auditooriumisse, kus tehti meile lühiülevaade ministeeriumi ajaloost, selle ülesehitusest ning funktsioonidest. Selgitati mõistet "diplomaatia". Sain teada, et välisministeeriumi töötajate struktuur on nagu sõjaväes. Kõik käib aste astmelt, teatud vahedega, ka astmete pikkus on paika pandud. Heameelega võetakse tööle noori inimesi, tavaliselt töötavad nad seal siis kuni pensionini.
Välisministeerium on Eesti suurim ministeerium. Seal töötab üle 600 inimese, nimekirjas on ka kõik välisriikides töötavad ja elavad EV esindajad. Töötajate keskmine vanus on 33 aastat.
Nii nagu riigikogus on ka ministeeriumites range turvakontroll. Seda eriti välisministeeriumis. Kuigi tuleb mainida, et kui riigikogus taheti passi või ID kaarti ka näha, siis välisministeeriumis seda enam uuesti ei küsitud. Sest enne oli õpetaja Ojala juba vastavaid asutusi varustanud meie andmetega.
Terve ministeerium on jagatud eraldi tsoonideks, mis on eristatavad värvide alusel. Kõikidesse teist värvi tsoonidesse lastakse peale punase, see on eriti range järelvalve all. Kõik uksed ja liftid on range turvakontrolli all ja sama süsteem nagu Eestis on ka teistes Euroopa riikides. Näiteks kui uksi liiga kaua lahti hoida, siis hakkab häire tööle, mis sellest märku annab. Meilgi juhtus seda paar korda, ime et turvatöötajaid endale kaela ei saanud.
Meile seletati, kuidas saada abi, kui välisriigis hätta oled jäänud, näiteks oled röövi ohvriks sattunud. Sest paljud inimesed ei tea, et ka välismaal hädaliste aitamine on üks ministeeriumi paljudest ülesannetest. Näidati maailmakaardil, kus asuvad erinevad suursaatkonnad. Räägiti tulevikuplaanidest, kuhu välisministeerium edasi plaanib areneda. Kõige lõpuks puudutati natukene ka Eesti ja Venemaa suhteid. Kuid siiski väga põgusalt kuna see kuulub teemade valdkonda, millest võiks rääkida tunde.
Lõpetanud ettekande kuulamise, suundusime arhiividesse. Need on värskelt remonditud ruumides ja kolmel tasandil. Umbes üks kolmandik kogu arhiivi pinnast on täidetud erinevate dokumentidega. Arhiivides leiduvat kasutavad ministeeriumi töötajad ja teised poliitikud aktiivselt. Materjale on võimalik kasutada ka eraisikutel, näiteks tudengitel, kuid siis tuleb enne vastav avaldus teha.
Muidugi tutvustati meile kui kaheteistkümnendikele ka võimalusi, kuidas saada välisministeeriumi tööle. Kaks kõige põhilisemat asja, mida nõutakse, on kõrgharidus ja võõrkeelte oskus. Vähemalt kaks võõrkeelt, nii kõnes kui kirjas. Üks neist peab kindlasti olemas inglise või prantsuse keel. Minu arust muudab seal töötamise eriti huvitavaks see, et on võimlus käia erinevates riikides komandeeringutes ning erinevate inimestega suhelda. Suhtlemisest lähtub ka kolmas tingimus. Mis on ka oluline, peab olema hea mälu, kuna enamik räägitust peab meelde jääma. Kogu päeva jooksul räägitu, tekitas järjest suuremat huvi poliitika vastu. Poliitika pakub väga erinevaid võimalusi karjääri tegemiseks, väga erinevatele inimestele.
Fotod: 1. Ehtel Halliste - EV Välisministeeriumi pressiesindaja
2. Välisministeeriumi pressisaalis
3. Kaunilt kujundatud Maroko Suursaadiku volikiri EV Välisministeeriumi arvhiivis
4. Marika Saarna-Siimann tutvustamas ajakirjanike saali
5. EV Välisministeeriumi juhataja Kadri Liiv
NB! Kliki pildil, et näha rohkem pilte ekskursioonist!

Kommentaare ei ole: