27. okt 2007

EV Riigikogus

Pr E. Tuiksoo RahvaliidustMeie kodanikupäeva projekti väljasõit Tallinna algas ekskursiooniga Eesti Vabariigi Riigikogus. Pääsemaks hoonesse pidime läbima üsna põhjaliku kontrolli, kuna tegemist on ju ikkagi väga tähtsa riigi esindusorganiga. Kui me kõik olime kontrolli läbinud, ootas meid ees juba giid, kellega koos suundusime pressiruumi. Istudes kohtadel, kus tavaliselt teevad oma tööd erinevad ajakirjanikud ja diplomaadid, saime väga hea ülevaate üleüldisest Riigikogu tegevusest ning hoonest ise. Giidi jutt oli väga konkreetne ning ta ei unustanud oma jutu vahel ka huvitavaud küsimusi kuulajatele esitada. Näiteks saime teada, et meie Riigikogu hoone on maailmas ainulaadne, kuna see on ehitatud ekspressionistlikus stiilis. Seetõttu on hoone kujunduses kasutatud väga palju erinevaid kolmnurkseid kujundeid ning ka kasutatud värvid on üsna intrigeerivad.
Kui üldfaktid hoone enda kohta olid omandatud suundusime Riigikogu fuajeesse, kus saime teada, kes ja kuna tegelikult kasutavad Riigikogu peaust ning giid rääkis lühidalt ka erinevatest näitustest, mis Riigikogu fuajees periooditi aset leiavad. Peale seda peatusime ka Riigikogu valges saalis, mis palju aastaid tagasi omas väga suurt rolli ning kus on Eesti valitsuski tööd teinud.
Peale ringkäiku hoones oligi käes aeg kohtuda riigikogulaste endiga, kellele olime küsimused Võrust kaasa võtnud. Esindatud oli Riigikogus olevatest kuuest parteist viis. Kahjuks ei olnud meiega kohtuma saanud tulla Isamaa ja Res Publica liit. Rahvaliitu esindas Ester Tuiksoo, Reformierakonda Urmas Klaas, Sotsiaaldemokraatlikku erakonda Kalvi Kõva, Keskerakonda Toivo Tootsen ning Eestimaa rohelisi Toomas Trapido. Kuigi nii mõnigi asjaosaline oli nii palju küsimusi nähes üsna üllatunud näoga, suutsid kõik riigikogulased esitatud küsimustele vastused leida. Siiski tuleb tõdeda, et mõne riigikogulase puhul esines ka eelmise vastaja kasutatud mõtteid.
Meie diskussioon kestis kokku poolteist tundi ning selle vältel ei saanud kohe kindlasti igavust tunda, sest oli huvitav jälgida, kuidas erinevate ideoloogiatega riigikogulased vahel nii erineva arvamusega mõnes valdkonnas on. Rõõm kohtumise üle oli kindlasti mõlemapoolne. Õpilased olid õnnelikud, et neil avanes võimalus üldse riigikogulastega kohtuda ning samuti oli riigikogulastel rõõm, et nende tegevuste vastu huvi tuntakse.
Ekskursioon Riigikogus kujunes igati huvitavaks ning harivaks. Paraku ei lõppenud päev veel viimasega. Peale lõunat Riigikogu kohvikus suundusime juba Välisministeeriumisse, kus ootasid meid juba uued huvitavad tarkuseterad ning faktid.
Kliki pildil, et näha ka teisi pilte ekskursioonist Tallinna!
Ekskursioonist riigikokku kirjutas Anu Kikas 12.a kl

Kommentaare ei ole: